Inzerce

Madeta: Celá Evropa plave v mléku

25. dubna 2023
Madeta: Celá Evropa plave v mléku

Společnost MADETA a. s. je česká potravinářská firma zabývající se zpracováním mléka a výrobou mléčných produktů. Zaměstnává 1500 lidí ve čtyřech závodech – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Tyto závody zpracovávají kolem jednoho milionu litrů mléka denně, nabízejí více než 250 druhů produktů a exportují své výrobky do řady zemí. Firma je dlouhodobě největším výrobcem mléčných potravin v České republice, syrové mléko jí dodává 170 zemědělských subjektů a její obrat se pohybuje ve výši kolem šesti miliard korun. Název Madeta je odvozen z počátečních písmen Mlékařského družstva táborského, založeného v roce 1902. Na aktuální situaci ve firmě, především co se týče investic, výsledků hospodaření a cenové politiky, jsme zeptali generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti Madeta Milana Teplého.

V roce 2022 jste plánovali tržby kolem 6,5 miliardy korun, předpokládali jste ale omezení investic a redukci výrobního sortimentu. Očekávali jste rovněž i přes zdražení vašich produktů snížení marží a zisk pod úrovní přecházejících tří let. Jak to dopadlo?

Náklady na výrobu jsou vyšší než v předchozích letech kvůli zdražení energií i obalových materiálů, Eko-Kom navýšil o desítky procent úhradu nákladů na úklid odpadů z obalů, nějakou dobu byla hodně drahá nafta…

Společnost Madeta má čtyři výrobní závody. Sklady provozuje také v Českých Budějovicích a v Jesenici. Firma provedla ve všech těchto objektech různé technické úpravy, aby uspořila energie. O jakou změnu v hospodaření s energiemi se principiálně jedná? Kolik to stálo a jaká je návratnost této investice?

Ve výrobních závodech jde o zpětné získávání tepla z tepla odpadního a jeho využití při vytápění budov nebo na ohřev mléka, ve skladech za chladného počasí nepoužíváme čpavkové kompresory, ale ventilátory, které vhánějí chladný vzduch dovnitř zvenčí. Šetříme také využíváním recyklované vody při čištění výrobních zařízení, změnami teplotních režimů centrálního vytápění nebo používáním LED světel. Celkově jsme do úsporných opatření investovali nižší miliony korun, návratnost je jeden, maximálně dva roky.

Loni jste měli zvýšit o třetinu až polovinu kapacitu závodu v Českém Krumlově, kde vyrábíte sýr Niva, s tím, že tento výrobek budete exportovat do Ruska a do Afriky. Výše investice měla dosáhnout 350 milionů korun. Podařilo se to?

V Českém Krumlově se kapacita díky modernizaci skutečně navýšila, a to téměř o polovinu. Denně tady můžeme vyrobit až 21 tun nivy ze 180 tisíc litrů mléka. Do Ruska ale nevyvážíme už od roku 2014, kdy začalo platit ruské embargo na dovoz zboží ze zemí Evropské unie. Do Afriky nivu vyvážet nelze kvůli vzdálenosti a trvanlivosti výrobku. Do několika zemí centrální Afriky exportujeme přírodní sýr Akawi ve slaném nálevu.

V roce 2022 jste také zahájili modernizaci pelhřimovské mlékárny za asi půl miliardy korun. Co je cílem této investice a kdy má být dokončena?

Investice byla nutná jednoduše kvůli stáří technologií. Zmodernizovali jsme také výrobní prostory a v současnosti instalujeme nové technologie na výrobu mléka a smetany. Zcela hotovo by mělo být po prázdninách.

Madeta používá pro řízení svých podnikových procesů informační systém ERP QAD, který implementovala firma Minerva ČR. Jak dlouho systém využíváte a jak jste s ním a s dodavatelem spokojeni?

Využíváme ho už od roku 1997 a k naší spokojenosti. V současné době mimochodem probíhá upgrade na novou verzi.

Loni v prosinci jste v rozhovoru pro regionální deníky vydavatelství Vltava Labe Media tipoval, že prodejní cena másla spadne tak na 45 korun, protože jste výrazně snížili ceny svých výrobků. Co vám umožnilo ceny snížit a jak se to promítlo do vašeho hospodaření?

Vysoké náklady, tvorba rezerv a snížený prodej. Koupěschopnost obyvatelstva klesla o 12 procent, navíc celá Evropa plave v mléku, takže jeho cena se radikálně snižuje, čímž se snižují i ceny výrobků.

Oproti loňskému lednu byly letos potraviny dražší o 24,8 procenta, cena mléka vrostla o 40 procent. V zemích EU bylo průměrné zdražení o 18,2 procenta. Úřady nyní zkoumají, jestli si marže navýšili hlavně zemědělci, nebo potravináři či obchodníci. Co je podle vás příčinou zdražení potravin v ČR?

V březnu došlo v meziročním srovnání u mlékárenských výrobků k poklesu cen. V dubnu budou výrazně klesat nákupní ceny syrového mléka, očekávám tedy další pokles cen mlékárenských výrobků. A co se týče marží, na které se ptáte, nechme to prověřit odborníky ve vládě a počkejme si na výsledek.